Kunnon kohotus sählykautta varten

Sähly on vuodesta toiseen yksi suositumpia joukkueurheilulajeja Suomessa, ja monella työpaikallakin on oma sählyjoukkue. Lajissa innoittavia tekijöitä on pelin vauhdikkuuden lisäksi sen taktinen ja sosiaalinen luonne. Sähly voi siis vaatia pelaajalta paljon, mutta se antaa iloa ja voittamisen tunnetta moninkertaisesti takaisin. Monia lukijoita voikin kiinnostaa, miten omaa kuntoa saisi kohotettua sählykautta varten. Fyysinen kunto kun on voinut laskea lyhyenkin liikkumattomuuden aikana.Kunnon kohotuksessa tärkeintä on säännöllinen harjoittelu. Fyysisen kunnon osa-alueita ovat nopeus, notkeus, lihasvoima ja kestävyys. Kaikki osa-alueet ovat terveyden kannalta tärkeitä. Sählypelin menestyksen kannalta kaksi tärkeintä ominaisuutta, nopeus ja kestävyys, ovat kuitenkin sellaisia, joita kannattaa alkaa harjoittaa etukäteen kautta varten. Polkupyörä on mukava ja nopea menopeli harjoitteluun, ja voit tehdä sillä sekä pitkiä lenkkejä että nopeutta kehittäviä spurtteja itsellesi sopivalla ajanhetkellä.

Mitä kaikkea tavoitteellisessa kuntoilussa tulee huomioida?

Tavoitteellisessa kuntoilussa tulee säännöllisyyden lisäksi huomioida harjoittelun riittävä monipuolisuus. Sählykautta varten treenatessa kannattaa täydentää pyöräilyä vaikkapa voimaa kehittävällä kuntosaliharjoittelulla tai kestävyyttä ja notkeutta parantavalla uinnilla. Harrastuksen puolesta liikkuvan ei tarvitse tehdä kovin tarkkaa urheilusuunnitelmaa kuntonsa kehittämiseksi, tärkeintä on tosiaan riittävän säännöllinen ja monipuolinen harjoittelu sekä se, että tekee kaikki harjoitukset järkevästi oman kehonsa rajoja kuunnellen. Alle olemme koonneet keskeisimmät huomiot onnistuneeseen treeniin:

  • Lämmittele huolellisesti ennen treeniä
  • Ota vesipullo mukaan
  • Muista venytellä

Lämmittely on tärkeää, koska sillä tavalla voi parhaiten ehkäistä venähdykset ja muut ongelmat varsinaisen harjoittelun aikana. Lämmittely myös valmistaa elimistön harjoitteluun, jolloin saat varsinaisesta treenistä enemmän irti. Vedenjuonti on tärkeää, koska hikoillessa menetämme kehon nesteitä. Jo muutaman prosentin vesihukka, joka syntyy helposti lämpimällä ilmalla rehkiessä, heikentää kestävyyttä ja voimaa jo huomattavasti. Venyttely tulee tehdä treenin jälkeen ja se auttaa kehoa palautumaan harjoittelusta.

Miksi palautuminen on tärkeää?

Nykyisessä kuntoilubuumissa on huomattu, että palautuminen on usein se haastavin osatekijä monelle innokkaalle liikkujalle. Palautumisen puute aiheuttaa hiljalleen takkuavaa treeniä ja pahimmassa tapauksessa ylikuntotilan. Hyvä palautuminen taas tukee treenissä kehittymistä ja mahdollistaa rentoutumisen muunkin kuin urheilun parissa. Hyvän palautumisen osatekijöitä on edellä mainitun venyttelyn lisäksi hyvä unenlaatu, vedenjuonti, monipuolinen ruokavalio sekä siedettävällä tasolla oleva stressitaso elämässä. Näillä eväillä pääsee itse kukin valmistautumaan pelikentille paluuseen.