Salibandyn pelaajien harrastukset

floorball_54543973Sähly tuli Suomeen 1970-luvulla, kun opiskelijat alkoivat pelata tätä jääpallosta, street hockeysta ja jääkiekosta vaikutteita saanutta lajia yliopistossa. Laji sai alkunsa Ruotsin Göteborgissa, ja sitä pelattiin alkuun vain muutamalla kenttäpelaajalla ja ilman maalivahtia. Se kehittyi salibandyksi pikkuhiljaa ja sai vuonna 1985 virallisen nimen salibandy. Seuraavana vuonna perustivat Suomi, Ruotsi ja Sveitsi Kansainvälisen Salibandyliiton ja nykyään sillä on jo yli 60 jäsenmaata. Merkittäviä kansallisia liigoja ovat Suomen, Ruotsin ja Sveitsin salibandyliigat, joissa pelaavat muun muassa seuraavat salibandyn ammattilaiset:

  • Rasmus Enström
  • Alexander Galante Carlström
  • Jonna Mäkelä
  • Henrik Quist
  • Niklas Jihde
  • Robin Nilsbreth
  • Anna Jakobsson
  • My Kippilä
  • Matej Jendrischak
  • Mika Kohola

Kuten minkä tahansa muun urheilulajin ammattimainen pelaaminen, myös salibandyn ammattimainen pelaaminen haukkaa ison osan pelaajan päivästä. Henkinen paine ja stressi laittavat pelaajan välille koville ja siksi pitää olla muutakin tekemistä kuin alituinen salibandyn treenaaminen ja ottelut.

Vastapainoa muista urheilulajeista

machester_united_255969085

Ruotsalainen Rasmus Enström on valittu kaksi kertaa maailman parhaaksi salibandyn pelaajaksi miesten sarjassa. Hän edustaa IBF Falunia ja hänen sydämensä saa läpättämään jalkapallojoukkue Manchester United, lempinimeltään The Red Devils. Tämä huippuseura perustettiin jo vuonna 1878 ja se on niittänyt mestaruuksia niin Englannin Valioliigassa, UEFA Cupissa kuin Mestarien liigassakin. Jalkapallon supertähtiä on seurassa nähty tungokseksi asti, muiden muassa David Beckham, Cristian Ronaldo ja Wayne Rooney. Vuodeksi 2016 Manchester United on ostanut norsunluurannikkolaisen Eric Baillyn Villarealista ja sekä ruotsalaishyökkääjä Zlatan Imbrahimovicin Paris Saint-Germainista.

Alexander Galante Carlström on kotoisin Ruotsista ja pelaa siellä myös ammattimaisesti salibandya Rasmus Enströmin seuratoverina ja hyökkäysketjukaverina IBF Falunissa. Tämä alle kolmikymppinen valittiin vuoden 2015 maailman toiseksi parhaaksi pelaajaksi miesten salibandyssa. Tiimityöskentelyyn ammatissaan erikoistunut Carlström harrastaa vapaa-aikanaan kuitenkin yksilölajia, mies nähdään usein pelaamassa golfia. Vaikka golf on teknisesti vaativaa erilaisina lyöntitekniikkoineen, hiekka- ja vesiesteineen sekä monine erityyppisine mailoineen, tulee lajin vaativuus esiin kuitenkin henkisellä puolella. Golfissa erot parhaiden välillä tulevatkin esiin mitattaessa henkistä kanttia.Suomalainen Jonna Mäkelä pelaa maalivahtina NST Lappeenrannassa ja hänet valittiin vuonna 2015 maailmaan toiseksi parhaaksi salibandyn pelaajaksi naisten sarjassa. Harvinaisuuden hänestä tekee se, että hän pelasi salibandyn lisäksi myös pesäpalloa huipputasolla vuosina 2001–2013 lappeenrantalaisessa Pesä-Yseissä. Seura pelasi Superpesiksessä ja Mäkelä osallistui myös kolmeen arvostettuun Itä-Länsi-otteluun uransa aikana. Aina eivät kummankaan lajin valmentajat ole pitäneet tilannetta täysin ideaalina, mutta puhumalla ja sopimalla saatiin kummankin lajin harjoittelu ja ottelut mahtumaan Mäkelän elämään ja aikatauluihin. Pesäpallon pelaamisesta on ollut Mäkelälle myös etua salibandyssä, se on muun muassa kehittänyt salibandymaalivahdin heittotekniikkaa.

Tekniikkaa voi hioa monin keinoin

poker_372619027Ruotsalainen Henrik Quist edusti salibandyssa mm. Pixbo Wallenstamia, jossa hän pelasi kaksitoista kautta. Hän voitti myös maailmanmestaruuskultaa Ruotsin salibandymaajoukkueessa sekä pelasi kaksitoista kautta Sveitsissä SV Wiler-Ersigen-joukkueessa. Tämä hienon urheilukärriäärin tehnyt, vuonna 1981 syntynyt salibandylegenda ripusti pelipaitansa naulaan vuonna 2014 ja on siitä lähtien keskittynyt muihin asioihin. Eräs harrastus on kuitenkin kestänyt läpi koko salibandyuran sekä pitkälle nykypäivään asti. Henrik Quist pelaa pokeria ja on erikoistunut onlinepokerin pelaamiseen. Hän on menestynyt muun muassa Stjärnspelissä, jossa ruotsalaiset urheilutähdet pääsevät pelaamaan ruotsalaisia pokerinpelaajia vastaan.Samaan pokerisarjaan on osallistunut myös entinen salibandyn ammattilainen ja pokerientusiasti Niklas Jihde, joka päätyikin eräänä vuonna kaksinkamppailuun Henrik Quistin kanssa. Sillä kertaa voiton vei Quist, mutta pari pelasi monia pokeripelejä yhdessä salibandykauden aikana, treenaten taitojaan esimerkiksi bussissa matkalla pelipaikalle. Ei ehkä niinkään pokerinaamaa, mutta strategiataitoja sekä keskittymistä tarvitaan myös salibandyssä.

Salibandy kuljettaa ympäri maailmaa

Salibandyn ammattilaisuus ei kestä koko elämää ja eräät pelaajat ajattelevatkin jo tulevaisuutta toimimalla toisessa ammatissa salibandyn lisäksi. Storvreta IBK:ssa pelaava ruotsalainen Robin Nilsbreth paitsi valittiin vuoden 2015 kolmanneksi parhaaksi salibandyn pelaajaksi miesten sarjassa, hän toimii myös finanssineuvojana Nordea-pankissa. Anna Jakobsson taas pelaa Ruotsin Endre IF:ssä ja toimii kiinteistövälittäjänä Visbyssä.Salibandyn ammattimainen pelaaminen voi viedä myös töihin ulkomaille, niin myös suomalaisen My Kippilän, joka edustaa ruotsalaista Rönnby IBK:tä. Kesäisin hän harrastaa suunnistusta ja osallistuu suunnistuskilpailuihin huipputasolla. Tšekkiläisen Matej Jendrischakin vei salibandy pelaamaan myös Ruotsiin, Linköping IBK-joukkueeseen. Tällä hetkellä hänen vapaa-aikansa viekin ruotsin kielen opiskelu sekä luonnossa liikkuminen.Ruotsista takaisin Suomeen pelaamaan palaava Mika Kohonen puolestaan iloitsee pelaajasopimuksestaan Seinäjoen Peliveljiin, sillä hän palaa myös asumaan Seinäjoelle syntymätaloonsa perheensä kanssa.